Guide til skoler & ungdomsuddannelser
7 gode råd du som lærer og underviser kan følge, så du og eleverne får en vellykket teatertur.
1. Respekter den anbefalede aldersgruppe
Mange elever ser deres første teaterforestilling med skolen eller ungdomsuddannelsen. Start deres teaterliv med en forestilling, der matcher den anbefalede aldersgruppe. I kan altid finde information om, hvilken alder forestillingen henvender sig til på teaterbilletter.dk, teatrenes egne hjemmesider eller ved at ringe direkte til teatret.
2. Forbered eleverne på oplevelsen
Det er en god ide at forberede eleverne på hvilken oplevelse de kan forvente. Både hvordan det er at gå i teatret og hvad forestillingen handler om. Tal om form og indhold, karakterer eller temaer i – og perspektivér forestillingen til jeres fag og elevernes egen virkelighed. Nogle teatre tilbyder gratis forpremierebilletter til undervisere, så I kan se forestillingen inden I tager eleverne med. Mange teatre producerer gratis undervisningsmateriale med baggrundsstof og inspiration til at bruge teatret i undervisningen. I kan også bestille en introduktion eller en rundvisning inden forestillingen, kontakt det enkelte teater om det.
3. Kom i god tid
De fleste teatre åbner en time før forestillingens start, så kom gerne i god tid. Så kan I både nå at hænge overtøjet, evt. købe drikkevarer i baren, benytte toiletterne og finde jeres pladser i ro og mag. Vær opmærksom på, at publikum der kommer for sent, som oftest ikke bliver lukket ind før en evt. pause i forestillingen for ikke at forstyrre skuespillerne og det øvrige publikum.
4. Læg mobilen væk
Mind eleverne om at slukke mobilen og lade den blive i lommen eller tasken under forestillingen. Det generer de andre i salen, hvis I bruger den, og I må ikke fotografere eller optage video og lyd under forestillingen. Når forestillingen er færdig, og skuespillerne bukker, må I til gengæld meget gerne tage billeder og videoer, og I må meget dele dem på de sociale medier og tagge teatret.
5. Vent med slik og chips til efter forestillingen
Det kan være rart med en kold drik i en lun teatersal, og på mange teatre må I gerne tage drikkevarer købt i teatrets bar med ind i salen. Men lad være med at spise slik, chips osv. – det forstyrrer oplevelsen for resten af publikum.
6. Respekter fællesskabet
Vær stille, koncentrer jer om forestillingen og gem snakken til bagefter. Teateroplevelsen er et samarbejde mellem skuespillere og publikum, og hvis I kan høre og se skuespillerne på scenen, så kan de også se og høre jer i salen. Respekter fællesskabet – det øvrige publikum vil hellere høre på skuespillerne end på jeres elever.
7. Evaluer oplevelsen
Tal sammen om oplevelsen bagefter. Hvad var godt, hvad var skidt og hvorfor? Lad evt. eleverne skrive en anmeldelse af forestillingen og/eller af det at gå i teatret. Hvis I har noget på hjerte, hører teatrene altid gerne fra jer.